Het wijngebied Cahors ligt rondom de gelijknamige, eeuwenoude stad aan de oevers van de Lot. Er wordt uitsluitend rode wijn geproduceerd van de malbec-druif. Dieprode, krachtige wijn die wel ‘vin noir’ of ‘black wine’ genoemd werd. In de 18e eeuw waren de wijnen uit Cahors wereldberoemd en via de rivier de Lot werden de vaten wijn de gehele wereld over verscheept. Daar kwam een einde aan door de druifluis die in de 19e eeuw de Europese wijngaarden vernietigden. Pas na de Tweede Wereldoorlog zijn de wijngaarden er weer bovenop gekomen en maakten de wijnboeren weer zwarte wijn die veelal nogal wrang, schraal en te tannineus smaakte. Inmiddels maken de wijnboeren een moderne ‘back to black’ wijn, nog steeds zwartrood met aroma’s van bramen, zwarte bessen en zachte tannines (door de toevoeging van de druif Merlot).
Het stadje Cahors is rijk aan historische monumenten, kleine steegjes, prachtige tuinen, veel winkels, terrassen en restaurants waar je soms bij de ‘producteur’ kunt genieten van zijn lokale specialiteiten.
We verklappen je vast dat je tijdens deze wijnreis naar twee familiewijndomeinen gaat en we raden je aan om er voor te zorgen dat je een lege achterbak hebt zodat je alle aanwinsten mee naar huis kunt nemen.
Frankrijk | | 2 nacht(en) of langer