Een wijnreis of culinaire reis dicht bij huis, ideaal voor een weekendje weg! Zowel in Nederland, België en Luxemburg kun je absoluut je culinaire hart ophalen op authentieke plekjes en met producten die zo van het land komen. De wijnen worden steeds beter en zullen je zeker verrassen.
Nederland als wijnland is voor ons Nederlanders soms nog een beetje moeilijk voor te stellen. Maar wist je dat er in elke provincie van ons land wijn gemaakt wordt? En wist je dat we zo’n 1 miljoen liter wijn per jaar maken? De meeste wijngaarden zijn betrekkelijk klein maar met name in Limburg vinden we een aantal grotere, professionele wijngaarden. Nederland kent een aantal beschermde oorsprongsbenamingen (BOB) gebieden, wat ze in Frankrijk appellation d’origine protégé noemen. In Limburg heb je de BOB Maasvallei, BOB Mergelland, BOB Vijlen; in Gelderland de BOB Oolde en de BOB Achterhoek Winterswijk en in Twente BOB Ambt Delden. Ons klimaat is niet het meest ideale klimaat voor wijnbouw daarom worden er met name witte druivenrassen gebruikt die het relatief vochtige en koele klimaat kunnen verdragen. Dit zijn de nieuwe druivenrassen die kortweg beter bestand zijn tegen schimmels en ziekten. Bijvoorbeeld de johanniter, solaris, cabernet blanc en souvignon gris. De nieuwe rode druivenrassen zijn rondo, regent, cabernet cortis en de dornfelder die het met name in Limburg heel goed doet. We raden iedere wijnliefhebber aan om een wijnweekend in Nederland te doen. Gewoon omdat het lekker dichtbij is maar zeker ook om het verhaal van een Nederlandse wijnmaker te horen en de kwaliteit van Nederlandse wijnen wordt alleen maar beter! Wij zorgen voor de bijzondere overnachtingsadressen en de restaurantjes waar je echt moet eten.
België, bekend als bierland, is momenteel het snelst groeiende wijnland van Europa. Het glooiende landschap en de opwarming van de aarde zorgt ervoor dat het in België goed mogelijk is om aan wijnbouw te doen. Er komen steeds meer kwalitatieve wijnen vandaan zowel uit Vlaanderen als Wallonië. Wie kent België niet? Antwerpen, Brussel en de Ardennen zijn geliefde plekken voor ons Nederlanders maar de wijngaarden zijn voor velen nog onbekend. De Belgische keuken is echt een stapje verder dan de Nederlandse keuken en gaat veel verder dan frieten, mosselen en chocola. Belgen zijn Bourgondiërs en dat zie je terug in de vele restaurants, je vindt er gezellige bistro’s, restaurants met het ‘farm to table’ concept en gastronomische restaurants. Lekker dichtbij, dus verras je partner/wijnvriend eens met een wijnweekend België. Succes verzekerd!
Luxemburg is een van de kleinste landen van Europa en grenst aan België, Duitsland en Frankrijk. De natuur in Luxemburg is aantrekkelijk, met een bosrijk en heuvelachtig landschap, tal van beekjes en rivieren, het prachtige stuwmeer bij Esch-sur-Sûre en prachtige wijngaarden op de westelijke oever van de rivier de Moselle. Luxemburgers houden van eten en drinken en hun wijnen worden dan ook weinig geëxporteerd en vooral in Luxemburg zelf gedronken. Er zijn veel restaurants in Luxemburg, van traditioneel tot verfijnd in de sterrenrestaurants. Klassieke gerechten zijn de ‘Friture de la Moselle’ (gefrituurde zoetwatervisjes), ’Judd mat Gaardebounen’ (gerecht met varkensvlees en tuinbonen), ‘Huesenziwwi’ (stoofpot met haas, groenten en paddenstoelen) en hammen, worsten en patés die net als in Frankrijk ‘Charcuterie’ genoemd worden. Verder staat Luxemburg bekend om de forellen, snoekbaarzen en paling! Ze prijken op allerlei manieren op de menukaarten.
En bij al deze gerechten matchen de Luxemburgse wijnen voortreffelijk ‘what grows together, goes together’. Proef zelf maar!
Nederland | | 2 nacht(en) of langer
Nederland | | 2 nacht(en) of langer
Luxemburg | | 2 nacht(en) of langer
Nederland | | 2 nacht(en) of langer
Nederland | | 3 nacht(en) of langer